Eteriske oljer

Beskrivelse av ulike typer eteriske oljer i bruk ved aromaterapi

Bergamott (Citrus bergamia)

Bergamott har fått navnet sitt fra den italienske byen Bergamo i Lombardy i Italia, der oljen først ble fremstilt og solgt. Oljen har vært brukt i italiensk folkemedisin i mange år, særlig ved feber (inklusive malaria) og innvollsorm. Forskning i Italia har vist at bergamottoljen kan ha et bredt spektrum av bruksområder, og er særlig anvendelig ved hudinfeksjoner og infeksjoner i munnen, åndedrettsorganene og urinveiene.

Bergamott er en avkjølende og forfriskende eterisk olje. Den virker hovedsakelig som et styrkemiddel på nervesystemet siden den er oppkvikkende uten å være overstimulerende. Men bergamott virker også beroligende, og kan derfor være et godt middel for nervene når man er stresset eller anspent. Duften virker oppløftende og naturlig balanserende, og kan være til hjelp ved angst, depresjon og sorg. Oljen kan være fin å bruke ved spenningshodepine og når man er nedkjørt og utmattet etter konstant stress.

Bergamott har luftdrivende og krampeløsende egenskaper, noe som gjør den nyttig ved problemer i fordøyelsessystemet, særlig når det er snakk om kolikk, mye tarmgass eller generelt dårlig fordøyelse. Oljen virker appetittregulerende, og dens antiseptiske egenskaper kan hjelpe mot magekatarr og andre mageinfeksjoner, noe man kan nyttiggjøre seg ved å massere den inn på magen. Bergamott gir mange massasje- og badeoljeblandinger en behagelig duft, og kan også gi en forfriskende duft i rommet.

 

Lavendel (Lavandula augustifolia)

I våre dager brukes lavendel først og fremst i form av eterisk olje. Lavendelolje regnes ikke for giftig og er en av svært få oljer som kan brukes ufortynnet på huden. Det tryggeste er likevel å fortynne lavendeloljen i en baseolje. Lavendelolje kan utvinnes fra mange ulike lavendelarter, men den beste oljen fås fra artene Lavandula angustifolia og Lavandula stoechas. Arten Lavandula latifolia gir en ”billigere” olje, det samme gjør lavendin (Lavandula x intermedia).

Fremstillingen av den eteriske oljen skjer gjennom dampdestillering av lavendelblomster. Det går med ca. 200 kg blomster for å utvinne én liter lavendelolje. Det sies at lavendeloljen inneholder mellom 50 og 200 ulike stoffer, hvorav de fleste ikke kan syntetiseres. En stor del av innholdet i lavendelolje utgjøres av ulike estere, som i alminnelighet har en beroligende og krampeløsende effekt. Ellers inneholder oljen terpenalkoholer, aldehyder, terpener og ketoner.

Lavendel er kjent som en av de mest anvendelige av de eteriske oljene. Oljen har en avbalanserende og normaliserende virkning, og bringer helse og harmoni til både kropp og sinn. På psyken kan lavendelolje virke både oppkvikkende og beroligende, men oljen er frem for alt balanserende. Den kan dempe stressymptomer, nervøs uro, angst, depresjon og allmenn svekkelse, og styrker nervesystemet når man er trett og utslitt. Lavendel gir følelsesmessig trøst og er fin ved sinne, hysteri, panikk, dødsangst, engstelse, irritabilitet og humørsvingninger. For å roe ned irritable barn og få dem til å sove kan man ha noen få dråper lavendelolje i badevannet deres, eller dryppe en dråpe på dynetrekket. Lavendel er også en av de mange eteriske oljene som kan brukes til å rense rom eller hus for negative energier.

Mandarin (Citrus reticulata)

Mandarinolje utvinnes fra det ytterste skallet på fruktene. Oljen er guloransje og har en intens, søt sitrusduft. Den regnes som lite giftig og ikke-irriterende. Mandarinolje er sammen med lavendelolje en av få eteriske oljer som trygt kan brukes på barn og gravide. I Frankrike blir den betraktet som et sikkert remedium for barn med dårlig fordøyelse, hikke, lett forstoppelse, etc. Oljen brukes ellers ved hudplager som kviser, fet hud, skrammer og strekkmerker, i tillegg ved væskeopphopning i kroppen og overvekt. Den styrker fordøyelsen og leveren, noe som er særlig gunstig for eldre personer. Mandarinolje anbefales ofte brukt i kombinasjon med andre sitrusoljer.

Med tanke på de psykiske sidene av tilværelsen, vil den eteriske oljen av mandarin kunne spre glede og hjelpe oss å komme i kontakt med vårt indre barn. Mandarin kan prøves til barn som gråter mye og som er urolige og vanskelige å tilfredsstille. Disse lengter gjerne etter trøst, kjærlighet og hengivenhet. Mandarinoljen virker både oppløftende og beroligende på sinnet, og er fin ved stress, melankoli, motløshet, tristhet, depresjon og følelsesmessig tomhet. Oljen er også bra ved søvnløshet, nervøse spenninger og rastløshet. Den løfter vår åndelighet og styrker vår intuisjon, samtidig som den virker rensende på auraen.

 

Patchouli (Pogostemon cablin)

Patchouli er en moskusduftende, mild, sensuell olje som har ry for å stimulere kjønnsdriften. Den sederaktige duften er gjennomtrengende, og kan dekke over uønskede lukter, selv om mange mennesker synes at også patchouliduften er påtrengende. Oljen er et utmerket duftfiksativ som gir parfymene friskhet og øker oppfattelsen av de andre duftene.

Patchouli har en kraftig virkning på nervesystemet og virker antidepressivt. Den virker både forankrende (jordende), avstressende og balanserende, og kan brukes til å roe nervene. Oljen virker dempende på matlysten og er derfor fin hvis man vil gå ned i vekt (må kun brukes utvortes!). Andre tilstander hvor det kan være aktuelt å bruke oljen er ved nervøs utmattelse, lette depresjoner, stress, angst og mangel på seksuell interesse. Lukten passer imidlertid ikke alle, og oljen vil bare være gunstig for de som liker lukten. Patchouli har hatt en tradisjonell rolle som afrodisiakum og som et middel mot frigiditet. Virkningen på kjønnsdriften kan komme av den balanserende effekten på indresekresjonen.

De som nok har størst glede av patchouli er mennesker som mangler energi og pågangsmot. Disse personene er kanskje litt svake, lett påvirkelige og overfølsomme, og synes det er vanskelig å konsentrere seg om hverdagens krav. Bruker man patchouli vil man få varme og energi som stimulerer en til å styre oppmerksomheten, og føle seg mer «jordet», slik at man ikke ”svever for mye i det blå”. Patchouli er ideell til mentalt aktive og anspente personer som lett føler seg atskilt fra både sanselig glede og kreative uttrykk. Oljen gir kraft til å gå egne, og kanskje utradisjonelle veier.

 

Petitgrain (Citrus aurantium amara)

Petitgrain er veldig fin til hud- og hårpleie, mot akne, fet hud og fett hår, for toning av huden, søvnproblemer, pre-menstuelt syndrom, mot stressrelaterte problemer og utmattelse. Petitgrain klargjør sinnet og gir humøret et løft, pga sine antidepressive egenskaper. Den støtter i forandringstider.

Petitgrain er bra mot angst, depresjon, frykt, hysteri, panikk, sjokk og stress. Den er erotisk stimulerende og fin mot søvnproblemer. Den gir selvtillit og fjerner mental sløvhet. Den hjelper også mot nervøst fordøyelsesbesvær og tykktarmproblemer. Den renser blodet, bedrer blodomløpet og demper hjerteklapp.

 

Ylang ylang (Cananga odorata)

Ylang-ylang har en beroligende virkning på nervesystemet og gir samtidig et avslappende velvære. Den er nyttig mot angst, depresjon, stress og anspenthet. Psykisk er oljen fin ved følelsesmessige eller fysiske problemer som har med manglende selvtillit å gjøre, og gir en avslappet holdning til problemer og vanskelige situasjoner. Oljen virker regulerende på adrenalinproduksjonen, og har derfor en beroligende effekt ved irritasjon, opphisselse, panikk, frykt og hysteri. Den virker også dempende på sinne og frustrasjon.

På huden virker oljen regulerende på talgproduksjonen og er derfor fin for både fet og tørr hud. Oljen bør alltid fortynnes godt, da den kan være ganske overveldende og forårsake hodepine eller kvalme hvis den overdoseres. Bare en dråpe eller to av ylang-ylang i en skål med baseolje er nok til en massasje.

Tidlig på 1900-tallet oppdaget man at ylang-ylang-oljen kunne være effektiv mot malaria, tyfus og tarminfeksjoner, og man registrerte at oljen har en beroligende virkning på hjertet. Ylang-ylang er derfor en viktig olje i behandlingen av høyt blodtrykk. Den bidrar til å senke blodtrykket, redusere unormalt raske hjerteslag og unormalt raskt åndedrett. Den har en beroligende virkning på hjertebank knyttet til angst og panikk. I behandling av kretsløpsforstyrrelser kan ylang-ylang blandes med andre egnede oljer og brukes i massasje og i badevannet. Best resultat får man imidlertid hvis man oppsøker en aromaterapeut og får terapeutisk massasje og råd om livsstil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *